11 Μαρ 2011

Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες και για το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος".





Τι είπε στον "Κ.Τ." ο πρώην αερολιμενάρχης Καβάλας, Μιλτιάδης Παπαμιλτιάδης. 
Το ενδιαφέρον τους για τη διαχείριση του κρατικού αερολιμένα "Μέγας Αλέξανδρος" εξέφρασαν ιδιώτες, στο πλαίσιο της μερικής ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
 Η ιδιωτικοποίηση προβλέπεται στο νόμο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται να ιδρυθούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) για κάθε αερολιμένα, ή ομάδα αερολιμένων, της χώρας με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.
Η πλειοψηφία των μετοχών των Α.Ε. θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ στους ιδιώτες θα παραχωρηθούν η διοίκηση, η διαχείριση, η λειτουργία, η ανάπτυξη, η επέκταση, η συντήρηση και η εκμετάλλευση των αεροδρομίων για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία θα συμφωνηθεί στη σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.
 Σύμφωνα με το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομικών, το κράτος θα παραχωρήσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, ή δικαιώματα, με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν οι ιδιώτες, με σκοπό την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα εκμεταλλεύονται. Ως πρότυπο για τη λειτουργία του συστήματος, θα είναι ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Το αεροδρόμιο της Καβάλας δεν θα "ομαδοποιηθεί" με άλλα
Στο νόμο προβλέπεται, επίσης, η ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, όχι όλων, με κριτήρια τη γεωγραφική θέση και την επιβατική κίνηση που έχουν. Μιλώντας στον "Κ.Τ." για τις ιδιωτικοποιήσεις των αερολιμένων της περιφέρειας, ο πρώην αερολιμενάρχης Καβάλας, Μιλτιάδης Παπαμιλτιάδης, εκτίμησε ότι ο αερολιμένας "Μέγας Αλέξανδρος" δεν θα ομαδοποιηθεί με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια και ειδικότερα μ' εκείνο της Θεσσαλονίκης.
 Υπάρχουν, μας είπε, ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τη διοίκηση του, αλλά το ενδιαφέρον τους δεν έχει εκδηλωθεί, ακόμα, επισήμως. Ερωτηθείς εάν η παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιώτη, θα επηρεάσει την πορεία των έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού του, απάντησε ότι τα έργα αυτά είναι δρομολογημένα και θα πραγματοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ενδεχόμενη παραχώρηση του αερολιμένα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης σε μία μεγάλη εταιρεία, όπως θα γίνει και με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της "πρώτης γραμμής", ίσως επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη του αεροδρομίου της Καβάλας, αφού ο ιδιώτης θα βάλει στόχο να "κλέψει" μερίδιο της επιβατικής κίνησης από τα άλλα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας. 
Πηγή: Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου