16 Μαρ 2011

6,5 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση 2.000 θέσεων εργασίας στην Καβάλα !




Το πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία» αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αρχικά στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με 2.000 θέσεις εργασίας και στην Π.Ε. Δράμας με 1.500 θέσεις εργασίας πιλοτικά.
Στην ανακοίνωση της εφαρμογής του προγράμματος «Κοινωνικής Εργασίας» προχώρησαν χθες το μεσημέρι ο Υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμινίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και η υπεύθυνη του προγράμματος, Σταματία Παπούλια.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα από τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας. Συνολικά προβλέπεται η απασχόληση 3.500 ανέργων εκ των οποίων οι 2.000 αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Η απασχόληση των ανέργων θα έχει πεντάμηνη κλιμακωτή διάρκεια και οι αποδοχές τους θα φτάνουν τα 625 ευρώ το μήνα, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρωθούν μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ – ΟΑΕΔ.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, τόνισε ότι μέσα από τις δύο συναντήσεις που είχαν χθες το πρωί με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (συμμετείχαν οι δήμαρχοι Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου, εκπρόσωπος από το Δήμο Νέστου και ο πρόεδρος του ΕΥΚ, Παναγιώτης Τιάκας) και τους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, καθώς οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσω των Μ.Κ.Ο., των Σωματείων, και των Ιδρυμάτων τα οποία θα υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους Δήμους.

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των ανέργων αυτά θα έχουν σχέση με το χρόνο ανεργίας και με το επίπεδο του εισοδήματος, ενώ η Σταματία Παπούλια δήλωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Ο αντιπεριφερειάχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, τονίζοντας την ανάγκη στις αρχές Μαΐου να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις.

Ο Μιχάλης Τιμοσίδης, σχολίασε ότι ο λόγος που ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα από την Καβάλα και τη Δράμα, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις μαζικές απολύσεις που καταγράφηκαν στις δύο Περιφερειακές Ενότητες. Επίσης σημείωσε ότι η ΑΜ-Θ κατέχει την τρίτη θέση σε ποσοστό ανεργίας (14,8%), σύμφωνα με τη μέτρηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο Δημήτρης Παπουτσής σημείωσε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός της έναρξης του προγράμματος από την Καβάλα και συνεχάρη όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. «Εκτιμώ ότι οι πρώτες προσλήψεις θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου», δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας.

«Είμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σάββας Εμινίδης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στήριξης, καθώς επίσης και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Κοινωνική Οικονομία».

Ο Κωστής Σιμιτσής, δήλωσε ότι ο Δήμος Καβάλας θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες ανακουφίζοντας αρκετούς πολίτες από τη μάστιγα της ανεργίας.

Η Σταματία Παπούλια, ευχαρίστησε τους βουλευτές και τους φορείς για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας» αποτελεί μια θεσμική καινοτομία για τη χώρα μας και ξεκινάει από την ΑΜ-Θ χάρη στην πολύ καλή «χαρτογράφηση» των ανέργων που έγινε στην περιοχή μας. Τέλος δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να καλυφθούν συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες, ενώ όσον αφορά την πορεία της κοινής Υπουργικής Απόφασης, δήλωσε ότι απομένει μόνο η υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομίας. «Μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε ο φάκελος να έχει πάρει το οκ από το Υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε στις αρχές Μαΐου να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις», δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Σταματία Παπούλια.
Πηγή: Πάνος Μεγαλομμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου